Veldentheorie

         Elektromagnetische golfvoorplanting††

Elektromagnetische golven kunnen zich ook in het niets (vacuum) voortplanten. Dit is moeilijk voor te stellen want hoe kan nauw iets golven zonder dat er iets is. Om dit "lijkelijk" paradoxiale probleem op te lossen verzon Tesla de stof "ether". Dit was een massaloos ijl fluÔdum wat overal in het heelal aanwezig en waarmee alle materie mee doorzeeft was. De elektromagnetische golven werden zo omgedoopd tot ether golven.

De wetenschappers Michelson en Morley wilden hun eer behalen in het aantonen van deze ether. Hiertoe bouwde zij een interferometer waarmee zij veranderingen van de lichtsnelheid konden meten. Echter zij maten geen veranderingen van de lichtsnelheid in vacu‹m. Het licht bleek in tegenstelling tot hun verwachtingen in vacu‹m altijd de zelfde snelheid te hebben. De onderzoeker Albert Michelson was zeer diep teleurgesteld.

De Leidse geleerde Hendrik Antoon Lorentz wees er vervolgens als eerste op dat de invariantie van de lichtsnelheid in vacuo het concept van universele tijd onhoudbaar maakt. Hij legde hiermee het eerste deel van de relativiteitstheorie zoals de Lorentz-transformaties, Lorentzcontractie en tijdilatatie vast.

De geleerde Albert Einstein was echter niet via de ideeŽn van Lorentz op zijn versie van de relativiteitstheorie gekomen. Dit gebeurde via een ander probleem uit het elektromagnetisme waar eigenlijk niemand zich druk om maakte behalve Einstein.

Het was namelijk zo dat als je een magneet in een spoel beweegde dat er dan een spanning over de spoel kwam te staan. Als je de magneet stilhoud maar de spoel beweegd kwam er ook een spanning over de spoel te staan. Natuurlijk klinkt dit "logisch", het is immers het zelfde. Maar in de elektrotechniek waren er twee verschillende theorieŽn waarmee de verschijnselen verklaart moesten worden. Albert Einstein wilde ťťn theorie maken waarmee beide verschijnselen verklaart konden worden. Deze theorie vond hij, de relativiteitstheorie. Met deze theorie verdwenen wel basis ideeŽn over tijd en ruimte en daarmee sloeg de theorie de fundamenten van de klassieke mechanica onderuit.

Natuurlijk blijven de ideeŽn uit de klassieke mechanica beperkt houdbaar, immers de klassieke mechanica was imperisch aangetoond. De klassieke mechanica is geldig als afstanden en snelheden niet al te groot worden. De klassieke mechanica is dan ook in zijn geheel af te lijden uit de relativiteitstheorie, het is immers een benadering welke geldig is onder beperkte voorwaarde.

Het is echter zo dat bij vrijwel alle aardse bezigheden de snelheden zo laag zijn en de afstanden zo klein dat relativistisch verschijnselen niet of nauwelijks meet of merkbaar zijn.

 

Vrije golfvoorplanting

†††††††††††††† Vacuumpropogatie

†††††††††††††† Ionosfeerpropagatie

†††††††††††††† Troposfeerpropagatie

†††††††††††††† Oppervlakte propagatie

††††††††† Golven op discontinuÔteitsranden

†††††††††††††† Scheidingsvlakken

†††††††††††††† Praktisch randwaardeproblemen

†††††††††††††† Geleide golfvoortplanting

†††††††††††††† Elektromagnetische antennes